Tak kamarádi, i když jsem se od vás nedozvěděl ani radu stejně se podělím o vyřešení, třeba to někomu pomůže kdo má podobné problémy.
Po vymazání všech závad mě to ukázalo chyba tlaku v sání, nesprávně fungující egr ventil a chyba funkce vysokotlakého čerpadla což mě fakt potěšilo... Egr jsem vyndal kompletně vyčistil aby chodil jak má funguje bez problémů ale i tak jsem ho zaslepil na vstupu do egr a ještě i na vstupu do sání. Po připojení na diagnostiku a testu již ok. Další bylo vyčištění čidla tlaku sání, bylo hodně špinavé po vyčištění funkční a další bylo čerpadlo což by byl problém. Po napojení na diagnostiku delphi mi to ukázalo přesně problém který to byl a byl to "jen" drv ventil, nový okolo 4000,- použítý okolo 1300,- naštěstí jsem se dozvěděl že tam odchází ve většině případů jen o kroužek, i když v servisu by měnili celý ventil... Já ho objednal u nás v mototechně a pro jistotu celou sadu Bosch za 160,- a vyměnil jsem jen ten nejmenší kroužek a je po problému!!! Výměna ventilu s 4x zlomenýma rukama při demontáži všeho v multiny egr i drv ventilu, všichni si stěžují na Alfa Romeo že je tam špatný přístup ale to ještě neviděli multiplu
Takže souhrn výměna o kroužku za 46kč a auto jede líp než za mlada... Multiplám těm nejkrásnějším autům zdar a všem přeji hodně kilometrů.