Chevrolet Daewoo forum
http://forum.cars.cz/chevrolet/

Automat nechce přeřadit
http://forum.cars.cz/chevrolet/viewtopic.php?f=44&t=25044
Stránka 1 z 1

Autor:  hoj [ čtv črc 26, 2018 06:09 ]
Předmět příspěvku:  Automat nechce přeřadit

Dobrý den,

Captiva LTZ 2.2D automat, r.v 2011, najeto 56tis km.

Někdy se stává (čím dál častěji) že mi automatická převodovka nechce přeřadit na jiný rychlostní stupeň.
Projevuje se to tak, že auto normálně jede a pokud musí řadit od spodu (vyjíždím z křižovatky) tak chce přeřadit výš, motor sníží otáčky, a čeká na přeřazení (můj dojem), čemuž nedojde a auto zpomaluje až skoro zastavý. Při tom se opět zařadí jednička a captiva vyrazí vpřed jak splašená.... Celý proces se neustále opakuje.

Není to tak, že by zůstala "zaseknutá rychlost" a auto by s ní pokračovalo v jízdě. Spíš mi to přijde jako by převodovka dostala povel přeřadit, ale už zpětně nedala informaci řídící elektornice, je přeřazeno, můžeš roztočit motor. Jinak rychlost tam nějaká zařazená je, protože auto zpomaluje celkem výrazně - neplachtí-

Poloautomatické řazení nepomáhá.

Motor beží normálně, nekolísá.

Možná to souvisí i s vyšší teplotou vzduchu, která v těchto dnech je.

Má někpo nějaký nápad, co by mohlo být příčinou problému? Je mi jasné, že budu muset jet do servisu, ale jsem skeptický nad úspěšností opravy.

Díky za jakýkoliv názor

hoj

Autor:  LordMMX [ čtv črc 26, 2018 09:56 ]
Předmět příspěvku:  Re: Automat nechce přeřadit

nemám automat takže strelím od brucha...

môže byť aj to, že je studený spoj na elektronike prevodovky.

Autor:  Richard [ pát črc 27, 2018 10:01 ]
Předmět příspěvku:  Re: Automat nechce přeřadit

Nemám už Daewoo ani Chevy, ale mám automat od Aisinu v IX55. Naštěstí mi funguje zcela korektně (klepu na dřevo) Nejsem si jist, ale některé převodovky mají nějakou pojistku či tlačítko pro reset, nebo aspoň nouzové tlačítko na dojetí do servisu obvykle na blokovanou trojku. Každopádně budeš muset do servisu a spíš než do autorizáku bych zamířil někam, kde převodovky opravují - v autorizáku je jen vyměnňují ostatně jako všechno.....
Takže dle místa si najdi nějaký servis na automaty a řeš to hned, poruchy se většinou na sebe nabalují, takže z banálního problému za 5000,- může při ignorování být problém fatální třeba za 50000,-
Auto je z roku 2011 tak už v záruce nebude..... a pokus se zjistit který servis má dobré reference a jestli tvoji převodovku opravují a umí opravit, myslím že je tam stejně jako v Cruze Aisin ale ruku do ohně za to nedám - držím palce

Autor:  hoj [ sob črc 28, 2018 11:05 ]
Předmět příspěvku:  Re: Automat nechce přeřadit

Tak mám další nové poznatky.

Půjčil jsem si od kolegy vyčítací diagnostiku ELM327 (OBDII BT) a přes android jsem načetl chyby (zařízení za pár stovek dá spoustu info).

Kupodivu v jednotce byly dvě - P2299 a P2A00. V autorizovaním servisu jsem nebyl, protože se mi nedaří tam dovolat - nechápu že servis nebere telefony, když tím přichází o peníze.

P2299 znamená současné stisknutí pedálu plynu a brzdy na déle než 5s - tzn že následně řídící jednotka nepustí motor do výkonu
P2A00 zanmená problém s lambda sondou.

Oboje může souviset s tím, proč auto nehce jet...

Původní předpoklad o chybě převodovky byl mylný, což jsem i rád...

Je pro mě nepochopitelné, že v řídící jednotce jsou chyby a kokpitu kontrolek nesvítí vůbec nic, vše se tváří jako ok...

Až budu vědět víc (prověřím spínač brzdového světla, proměřím lamda sondu) tak se znovu ozvu...

hoj

Autor:  hoj [ pát srp 10, 2018 19:13 ]
Předmět příspěvku:  Re: Automat nechce přeřadit

Vyřešeno.

Skutečně celým problémem byl snímač brzdového pedálu, který hlásil řídící jednotce aktivitu brzdy, i když jsem šlapal na plyn. Jednotka vyhodnotila vypnutí výkonu v motoru a auto nejelo.

Cena snímače 440Kč, výměna ne složitá, jenom se člověk u toho musí polámat, aby se do prostoru nožní brzdy dostal.

Na počátku veliký problém se změnil v trivialitu.

Pozor, většina aut (celý koncern, Hyundai,atd...) so chovají stejně.

V případě aktivovaného snímače brzdového pedálu, i když slapete na plyn auto přestává jet, a hlavně nehlásí žádnou chybu. Nejede, ale kontrolky se tváří, že je vše ok... Žádné hlášení na palubce.

Již před týdnem jsem si objednal v Čině 2ks diagnostik na mobil, abych měl v každém autě jednu. Když se mi někde něco pokazí, aspoň clověk ví, jaké má šance, kde je chyba.

Mějte se fajn a hlavně žádné problémy

HoJ

Stránka 1 z 1 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/